Akademik makalesini bir dergiye sunan herkes için en korkulan sonuç makalenin reddedilmesidir. Bir makalenin reddedilmesi için pek çok sebep olabilir. Genel olarak red sebeplerini bilmeniz ve anlamanız, makalenizin kabul şansını arttırmak için size çok yardımcı olacaktır.
Entellektüel hırsızlıktan (Plagiarism, İntihal) kaçının
İntihal yapmak her zaman yazarın kötü niyetinden kaynaklanmaz, bazen de dikkatsizlikten veya entellektüel tembellikten kaynaklanabilir. Dolayısı ile makalenizde yeralan her alıntı ve kendinizin üretmediği bilgi için çok dikkatli olmalısınız.
Makalede yeralan bilgi ve fikirler eğer referans gösterilmemişse orijinal olarak kabul edilir. Değerlendirme sürecinde editörler, atıf bulunmayan ve aynı zamanda orijinal olmayan bilgiler gördüklerinde bunu duruma göre dikkatsizlik olarak da yorumlayabilirler, intihal olarak da. Diğer yayınlardan resim ve görsel kullandığınızda mutlaka referanslarınızı göstermelisiniz. Başka bir makaleden, bir yazarın kelime veya cümlelerini tırnak işareti içinde çok kısa olarak ve atıfta bulunarak kullanabilirsiniz. Daha uzun olarak ise kendi kelimeleriniz ile tekrar yazarak (paraphrasing) ve yine atıfta bulunarak kullanabilirsiniz. Atıfta bulunmadan ise asla kullanmamalısınız.
Dergi Editöründen red yemeyin
Yayına hazırladığınız makale daha değerlendirilmeden, editörden red yiyebilir. Bunun sebeplerinden birisi, makalenin içeriğinin derginin kapsam ve ilgi alanının dışında olmasıdır. Diğer bir neden makalenin ingilizcesinin problemli olmasıdır. Yani, ne söylendiği veya kastedildiği anlaşılmıyorsa makaleniz değerlendirilmeden editör tarafından reddedilir. Son olarak da eğer editör makalenizde bir bilimsel yenilik (yeni bilgi) ve önem görmezse, makalenizi değerlendirmeden reddedebilir.
Bir bilimsel dergide yayınlanmak için makaleniz 4 kritere uygun olmalıdır.
- Makalenin içeriği derginin kapsamı dahilinde olmalıdır
- Makalenin kalitesi, yapılan deneyler ve araştırmalar ve bunların yazımı da dahil, yüksek olmalıdır
- Makalede yeni bilgi olmalıdır
- Bulunan sonuçlar okunmaya -dolayısı ile yayınlanmaya- değer olmalıdır
Karşıt görüşlü makaleleri görmezden gelmeyin
Makalenizde yeralan sonuç ve yorumlarla çelişen literatürü görmezden gelmeyin. Çünkü okuyucular ve editör bu yayınların farkındadırlar. Böyle yapmak literatürü iyi takip etmediğiniz veya referans seçiminde ön yargılı olduğunuz algısı yaratır. Ayrıca, referansların bir işlevi de kendi yayınız ile literatürü kıyaslamak ve farkınızı göstermektir. Unutmayın ki, bu farklılık makalenizi yayınlanmaya değer kılar.
Referans Takip Sistemi kullanın
Makalenizi yazarken pek çok atıf ekleyebilir ve çıkarabilirsiniz. Aynı makaleye bir kaç farklı yerde atıf yapabilirsiniz. Bu işlemleri manuel olarak yapmak tam bir baş ağrısıdır. Ayrıca, hiç tahmin etmediğiniz kadar zaman kaynına neden olur. Dolayısı ile bu işi çok pratik hale getiren atıf yönetim araçları kullanabilirsiniz. EndNote, RefWorks gibi yazılımlar kullanmak atıflarınızı kolayca istenilen şekilde formatlamanızı sağlar ve numaralandırma da hataların önüne geçer. Kesinlikle tavsiye edilir.
Son okuma hizmeti alın
Hazırladığınız makalenin dil problemleri nedeni ile çok prestijli bir dergide yayınlanmasının engellenmesini istemezsiniz. Bu nedenle mutlaka son okuma (proofreading) yaptırın. Son okumayı, makaleyi yazan kişiden başkası yapmalıdır. Bu iş için profesyonel yardım alabilirsiniz. Son okuma hizmetini sadece İngilizce dil bilgisi olan birinden ziyade, bilimsel okur yazarlığı olan ve literatüre aşina veya hakim birinden alırsanız, bu kişi size bir editör gibi destek sağlayacaktır. Dolayısı ile dergi editörünün önüne giden makaleniz, dil problemi olmayan, ne dediği ve kastettiği belli, bilimsel ifadelerinde problem olmayan, açık ve anlaşılır bir hale gelecektir.