Tüm akademik disiplinler için, deney ve araştırmalarınızın sonuçlarının bir akademik dergide yayınlanması, çalışmalarınızın akademik dünya ile paylaşılması açısından çok önemli bir adımdır. Bir akademisyen olarak, bilimsel çalışmalarınızın yayınlanmaya değer bir kalitede olduğunu göstermek, alanınızda yükselmek için yayınlar çok önemlidir. Akademik makalenizin nerede yayınlanacağına çok iyi karar vermelisiniz.
Çünkü, bazı dergiler diğerlerinden daha itibarlıdır. Bazılarının etki faktörü (impact factor) sizin alanınızda diğerlerinden daha yüksektir. Genel olarak, akademik makalelerinizin alanınızla ilgili, hakemli ve yüksek itibarlı bir dergide yayınlanması sizin için en uygun olanıdır.
Akademik Makaleniz için Dergi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
1.) Derginin amaçları ve Kapsamı (Aims & Scope of the Journal)
Makalenizi yayınlatmayı düşündüğünüz derginin Dergi hakkında “About the Journal”, Derginin amaçları ve kapsamı “Aims and Scope” ve benzeri sayflarına göz atın. Bu sayfaları inceleyerek makalenizin ilgili dergi için uygun olup olmadığına karar vermeye çalışın.
2.) Yazar Rehberi (The Guide for Authors)
Bu bölüm makalenizin nasıl hazırlanması ve sunulması gerektiği, en az ve en çok kelime sayısının ne olması gerektiği gibi konularda önemli bilgiler sağlar. Ayrıca, makalenizde yer alabilecek görseller, grafikler ve tabloların nasıl şekillendirilmesi gerektiği bu kısımda belirtilir. Makalenizde yer alacak referansların da nasıl formatlanacağı yine bu kısımda belirtilir. Genellikle, makalenin gönderilmesi ve kabulü süreci hakkında bilgiler de bu kısımda yer alır.
3.) Düşündüğünüz dergi sizin makalenize benzer makaleleri daha önce yayınlamış mı?
Makalenizde yer alan anahtar kelimeler ile dergi arama motorunda aramalar yapın ve böylece benzer makalelerin dergide daha önce yayınlanıp yayınlanmadığına bir göz atın. İlgili dergide, makalenizin konusu kapsamında son yıllarda yayınlanmış bir kaç makale bulun ve bu makaleleri içerik ve seviye olarak kendi hazırladığınız makale ile kıyaslayın.
4.) Derginin kısıtlamaları nelerdir?
Derginin minimum ve maksimum olarak gerektirdiği kelime sayısı ile sizin makaleniz arasındaki uçuk farklar ya makalenizde ciddi değişiklikler yapmanızı ya da başka bir dergi bulmanızı gerektirebilir. Bununla beraber yine bazı dergiler deneylerinizde kullanılan hayvan testlerini etik nedenlerle yayınlamayı kabul etmeyebilirler.
5.) Etki Faktörü (Impact Factor)
Impact Factor bir dergide yer alan ortalama bir makalelenin bir yılda aldığı atıf sayısı sıklığının ölçümüdür. Impact Factor bir derginin kalitesini ve itibarını göstermenin bir yoludur. Makalenizin yüksek etki faktörlü bir dergide yayınlaması sizin prestijiniz açısından çok önemlidir. Ancak, hazırladığınız makalenin kapsamı ve kalitesi uymuyorsa sırf yüksek etki faktörlü diye bir dergiye makalenizi göndermeniz zaman kaybı olabilecektir. Dergilerin etki faktörleri dergilerin kendi internet sayfalarında da yer almaktadır.
6.) Derginin nasıl bir okuyucu kitlesi var?
Uluslararası mı yoksa sadece Avrupalı, ya da İngiliz okuyuculara mı ulaşmak istiyorsunuz? Bazı dergiler çok spesifik bir alanda olabilirken diğer bazıları daha geniş kapsamlı olup, daha geniş kitlelere hitap edebilir.
7.) Dergi hakemli mi?
Akademik yayınlar kabul edilmeden önce, ilgili alanda çalışmaları olan diğer bilim adamları tarafından dikkatlice değerlendirilir. Bu süreç “peer-review” akran değerlendirmesi olarak adlandırılır. Bu süreç, akademik yayınların kalite kontrolünü sağlayan önemli bir süreçtir. Akademik yayınların hemen hemen hepsi böyle bir süreçten geçerek yayınlanır.
Yukarıda yeralan kriterlere göre makalenizi gönderebileceğiniz dergilerin küçük bir listesini yapabilirsiniz. Uygun olması durumunda, makalenizi ilk önce daha yüksek prestijli bir dergiye göndermeniz sizin açınızdan daha iyidir.
Makalenizin Gönderilmesi (Submission)
Göndermeden önce makalenizin tamamen hazır olduğuna emin olun. Bu, makalenizin hedeflenen kitleye uygun olarak yazılmış olmasını, bilime kayda değer bir katkısının olmasını, dergi stiline uygun olarak formatlanmış ve referanslanmış olmasını içerir. Ayrıca, tüm formatlamaların (tablolar, resimler, grafikler vb. için) derginin istediği şartlarda hazırlanmış olması da gerekir. Bununla beraber, makalenizin son okumasının yapılmış olması gerekir (proofreading).
Makalenizin Revizyonu (Revision)
Dergi makalelerinin yayınlanmadan önce çoğu zaman revizyonu (düzeltmeler) gerekebilir. Genellikle, eğer makalenizi sunduğunuz dergi makalenizi yayınlamak niyetindeyse, bir kaç hakeme değerlendirmeleri için makalenizi gönderir. Daha sonrasında hakemlerden gelen geri dönüşlere göre makalenizde değişiklikler yapmanız veya değişiklik yapılmasına gerek görmüyorsanız bunun haklı sebeplerini açıklamanız gerekecektir. Sonuç olarak, makalenizi değerlendiren hakemleri tatmin etmeniz gerekmektedir ki böylece derginin editörü makalenizin son halini yayınlamayı kabul etsin.