Amerika’da doktora veya yüksek lisans eğitiminin, Türkiye’dekine göre bariz farklarından biri de aldığınız hemen hemen her derste olan sunum yapma zorunluluğudur. Bunun yanında bölüm seminerleri, ulusal/uluslararası toplantılarda yapılan poster, bildiri sunumları, her 6 ayda bir yapılan tez jürisi sunumları derken lisansüstü eğitimin tamamı sunumla geçer. Bu kendinizi ifade etmenize ne kadar önem verildiğini göstermesi açısından önemlidir. Bununla beraber, her sunumdan sonra edindiğiniz tecrübelerle artık daha iyi sunumlar yapar hale gelirsiniz. Bu da yaptığınız işi pazarlama açısından size katkı sağlar.

Bu yazıda, Amerika’da doktora sırasında edindiğim tecrübelerden yola çıkarak İngilizce akademik sunum daha iyi nasıl yapılır konusundan bahsedeceğim. Eğer yurt dışında veya İngilizce bir toplantıda sunum yapmak sizin için ufukta belirdi ise, bazı faydalı ipuçları edinebilirsiniz.

Sunuma bir hikaye ile başlayın

Akademik bir sunum yaptığınız ortamda dinleyiciler arasında konuyla alakalı alakasız kişiler olabilir ve bahsedeceğimiz ağır konular bazı dinleyiciler için zorlu olabilir. Dolayısı ile daha hafif bir başlangıç yapmak insanların rahatlamasını sağlar. Basit bir hikaye herkesi rahatlatır ve dinleyicilerin ilgisini arttırır. Bu girişi sunumunuza eklemekten çekinmeyin.

Yavaş konuşun

Türkiye’de İngilizce öğrenenler için hızlı konuşmak gibi bir tabu var. Eğer hızlı konuşmuyorsanız dili iyi bilmiyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz ancak bundan kaçınmalısınız. Dinleyiciler için önemli olan sizi anlamaktır. Hızlı konuşup anlaşılmayacağımıza, yavaş konuşup anlaşılmayı seçmeliyiz.

Genellikle, insanlar İngilizce’nin anadiliniz olmadığının farkındadırlar zaten ve örneğin Amerikan halkı aksanlara alışıktır. Ancak, ağır aksanlı birinin hızlı konuşması gerçekten anlaşılmayı güçleştirir ve insanlar sizi dinlemekten koparlar ve sadece oturup sunumun bitmesini beklerler. Ana dilim İngilizce olmamasına rağmen ben bile bu durumlar ile karşılaştım ve dinlemeyi bıraktığım sunumlar oldu. Yavaş tane tane konuşun, önemli olan anlaşılmaktır.

Slaytlarınızı okumayın

Slaytınızı okumayın. Eğer slaytlarınızda yazılı olanları birebir okuyacaksanız, size gerek yok, dinleyiciler okuma-yazma biliyorlar. Bu ayrıca sizin, dinleyicilere değil, sunumunuza bakmanızı gerektirir ve dinleyici ile göz temasını engeller.

Asıl olan, çoğunlukla izleyenlere bakmak, onlara dönük olmaktır. Slaytta yer alanları, kendi cümleleriniz ile -slayttan birebir kopyalamadan- konuşur gibi ifade etmektir. Gereken yerlerde, örneğin bir şekil veya grafikte işaret etmeniz gereken yerleri bir pointer ile gösterip bu durumlarda slayta bakabilirsiniz.

Prova sunumları yapın

Asıl sunumdan önce 2-3 kez prova sunumları yapın. Mümkünse, sunumun yapılacağı salon ve imkanları kullanın. Bunun için diğer akademisyenlerden destek alabilirsiniz. Dinleyicilerden sunumunuz hakkında not almalarını ve bu notları sunum sonunda size iletmelerini rica edin. Böylece aldığınız eleştrilere bakarak gereken düzeltmeleri yapabilirsiniz. Ayrıca, varsa teknoloji poblemlerini, İngilizce telaffuz problemlerini de bu sayede çözün. Sunum günü olan teknolojik aksaklıklar, sizin dikkatinizi dağıtabilir ve dinleyicilere karşı hazırlıksız görünmenize neden olabilir. Bununla beraber, prova sunumlarında dinleyicilerin odanın çeşitli yerlerinde oturmasını isteyerek (en ön ve en arka gibi), slaytlardaki yazı ve grafiklerin herkes tarafından okunabilen boyutlarda olduğundan emin olun.

Teşekkür Slaytı

Teşekkür slaytında araştırmanızı fonlayan kurumlardan, çalışmalarınıza destek veren grup arkadaşlarınızdan ve sunuma hazırlanmanıza destek veren kişilerden bahsedebilirsiniz.

Destekleyici Slaytlar (Supporting Slides)

Teşekkür slaytının ardından, ana sunumda göstermeyeceğiniz ama soru gelirse bahsedebilirim diye düşündüğünüz, detay içeren slaytları ekleyebilirsiniz. Ana sunumda gerek görmediğiniz ve detay veya ek bilgi içeren bu slaytları soru-cevap (Q & A) bölümünde gerekirse kullanabilirsiniz.

Umarım burada yazılanlar faydalı olmuştur. Yorumlarda, eklemeler yaparak bu yazıyı okuyanlara siz de katkı sunabilirsiniz. Eğer önemli bir İngilizce sunum hazırlığı içerisinde iseniz, benden bu konuda destek alabilirsiniz. Detaylar için: https://ingilizceakademikmakale.com/akademik-ceviri/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunu da okuyun